Anasayfa Forum Bebek Paketleri Tasarımlar Alışveriş Sepetim Bebek Yönetim Paneli
Merak Ettikleriniz
Bebeğinizi beklerken
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğinizin beslenmesi
Bebeğinizin bakımı
 
Bebek ve Çocuk Hastalıkları
 
Bebek ve Çocuk Sağlığı
 

Bebeğin Altını Değiştirmek

Yaşamının ilk birkaç haftasında, bebeğinizin altını sık sık değiştirmeniz gerekecektir. İdrar torbası küçük olduğu için altını çok sık ıslatacaktır. Bu nedenle en azından her öğün sonrasında, sabahları uyandığında, gece uyumadan önce ve gece beslenmesinden sonra altını değiştirmeniz gerekir. Bebeğinizin altı her ıslandığında ve kirlendiğinde, derhal değiştirmeniz, bebeğin cildinin zarar görmesini önler.

Altını çok sık değiştireceğinizden dolayı bu işi onun için eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Bebeğin başının üstünde asılı hareketli bir oyuncak, yanındaki ayıcık ya da duvarlara yapıştırılmış renkli resimler ilgisini başka yönlere çekerek siz altını değiştirirken rahat durmasını sağlayacaktır. Altını yüksek bir yerde değiştiriyorsanız, kısa bir süre için bile arkanızı dönmemelisiniz, ani bir dönüş yaparak düşebilir.

Aylar geçtikçe bebeğin altını değiştirmeniz daha seyrekleşecek, iki yaşına gelmeden çişinin geldiğini anlayabilecek durumda olacaktır.

Bebeğinizin dışkısı aldığı gıdalara göre değişir. Bebeğinizin bezini açtığınızda aşağıdakilerle karşılaşabilirsiniz:

Yeşilimsi siyah, yapışkan, katransı dışkı: Mekonyum denilen bu dışkıyı yalnızca ilk iki üç günde görebilirsiniz.Sindirim başlamadan önce atılır.

Yeşilimsi kahverengi ya da açık yeşil renkli, topaklar içeren yarı sıvı dışkı: Sindirim sisteminin beslenmeyle uyumunu gösteren geçiş kakasıdır ve ilk haftada gözlenir.

Sarı renkli, hardalsı, içinde süt kesikleri olan sulu dışkı: Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkısıdır.

Açık kahverengi, katı, kokulu dışkı: Bebeğin mamayla beslenmesinde görülen dışkıdır.

Yeşil renkli dışkı: Genel olarak normaldir, ancak günlerce devam etmesi bebeğinizin yetersiz beslendiğine işarettir.

Eğer bebeğinizin dışkısı çok sulu ve kokuluysa, bebeğiniz kusuyor ise ve iştahı azalmış ise, veya bezinde kan var ise bir doktora başvurmanız gerekir.

Bebeğin Altını Değiştirmek

Bebeğin Tuvalet Eğitimi

Bebeklerin bağırsaklarını denetlemeleri için gerekli kas ve büzgen gelişimi, 18 aylık olana kadar tamamlanmaz. Çocuğunuzu bu yaştan önce oturağa alıştırmak, onu tedirgin ederek tuvalet alışkanlığı sürecini geciktirir. Bu yüzden, bebeğiniz hazır olana kadar beklemelisiniz. İdrar kontrolü ise daha da geç olur. İki buçuk – üç yaşına kadar gecikebilir.

Bebeğinize tuvalet alışkanlığı kazandırmak oldukça sabır isteyen bir uğraştır. Bebeğinizi asla korkutmamalı ve cezalandırmamalı, onu ödüllendirerek teşvik etmelisiniz.

Bebeğinizin tuvalet denemeleri için en uygun zaman, sindirim organlarının en iyi çalıştığı, yemek sonrasıdır.

Bebeğiniz bezini ıslattığı ya da kirlettiği veya bunu yapmak üzere olduğunu biliyorsa, tuvalet eğitimi için hazır demektir.


Bebeğin Bezini Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

1 ) Bebeğinizin altını değiştirirken hijyen çok önemlidir. Önce geniş bir yüzey üzerine pamuklu bir kumaş ya da temiz bir havlu serin. Daha sonra altını silmek için temiz bez, kağıt havlu, ıslak mendil, merhem gibi kullanacağınız malzemeleri hazırlayın. Sonra ellerinizi mutlaka yıkayıp kurulayın ve bebeğinizi serdiğiniz örtünün üzerine yatırın. Gözünüzü bebeğinizden ayırmayın. Kirli bezi yanlardaki bantları açarak çıkardıktan sonra ıslak pamuk, mendil ya da bezle altını iyice silin ve kurulayın. Tahriş olmuşsa merhem ya da pudra sürebilirsiniz. Yeni bezi koymak için bir elinizle bebeğinizin ayak bileklerini tutup poposunu havaya kaldırın ve bezi altına yerleştirin.

2 ) Bacaklarını aşağıya indirin ve bezi bacaklarının arasından geçirerek beline kadar çekin. Erkek çocukların karnını ıslatmaması için penisini aşağıya doğru indirin.

3 ) Bezi karnının üzerinde düzleyin ve arka kenarını belinin ortasına getirin, yapışkan bandı açın ve yapıştırın. Bezin çok sıkı olmayacak şekilde üzerine oturduğundan emin olduktan sonra diğer kenarı da aynı şekilde yapıştırın. Eliniz kremliyse, bantlara dokunmadan önce elinizi silin, üzerinde krem olursa bantlar yapışmaz.

 
Yasal Uyarı: bebegimonline.net,sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımamakla birlikte içeriği gereği ziyaretçilerimizi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. bebegimonline.net sağlıkla ilgili konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorlardan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bebegimonline.net sorumlu tutulamaz. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıyı kabul etmiş sayılır. Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından mutlaka doktoruna danışılarak kontrol edilmelidir.