Anasayfa Forum Bebek Paketleri Tasarımlar Alışveriş Sepetim Bebek Yönetim Paneli
Merak Ettikleriniz
Bebeğinizi beklerken
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğinizin beslenmesi
Bebeğinizin bakımı
 
Bebek ve Çocuk Hastalıkları
 
Bebek ve Çocuk Sağlığı
 

Mikrobiyal kolonizasyon doğumda yok ya da düşüktür. Birkaç gün içinde aerobik flora eklenir. Koagülaz (-) stafilokoklar (S. epidermidis) en sık görülendir. S.aureus gibi patojenik mikroorganizma görülmesi kontaminasyon ile olur. Antiseptik banyolar (heksa klorofen, klorheksidin yada povidin iyot) S.aureus sayısını azaltsa da toksik etkileri nedeni ile önerilmez.

Yenidoğanın yıkanması atıkların uzaklaştırılması, görünümünün düzeltilmesi ve mikrobiyal kolonizasyonun azaltılması amaçlarını taşır. Ancak işlem 5 dakikadan uzun sürmemelidir. Önemli olan banyo suyunun sıcaklığını iyi ayarlayarak özellikle ilk banyolarında onun korkmasına neden olmamaktır.

Çok az miktarda nötral pH’lı, kokusuz, boyasız solid ya da likid sabun kullanılabilir. Antibakteriyel ya da parfümlü sabunlar gereksizdir ve kullanmaktan kaçınılması gerekir. Prematürelerde steril su daha güvenlidir ve su ısısı 37 0C’yi geçmemelidir. Köpüklü banyo ürünleri irritasyon ve kuruluğa neden olabileceğinden sık kullanılmamalıdır.

Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. Ancak ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabunsuz, yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Bazen anneler bebeklerini banyo ettirmekten çekinirler. Banyo sırasında bebeklerinin üşüyeceğini, hasta olacağını düşünürler. Bazı küçük noktalara dikkat edilirse banyo yapmaktan hiç bir zarar gelmeyecektir.
• Banyo esintisi olmayan, ısısı uygun olan ve değişmeyen bir ortamda yapılmalıdır.
• Banyo suyu sıcaklığı 37°C olmalıdır. Pratik olarak bilek iç yüzeyiniz veya dirseğiniz ile su sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Ne sıcak ne de soğuk hissetmemelisiniz.
• Banyosunu beslenme öncesi yaptırmak daha iyi olur. Çünkü dolu bir mide ile banyo yaptırdığınız sırada onu tutayım derken karnını sıkıştırmak kusmasını kolaylaştırır.
• Şampuan ve sabunları bebekler için uygun olan ürünlerden seçmeye çalışmalısınız.
Banyo sonrasında cildi durulamak son derece önemlidir.
Banyo sonrası bebek yağı veya losyonlarıyla yapacağınız vücut masajı onun rahatlamasını sağlayacaktır.
Cildin genellikle kuru olması halinde, günde birkaç kez, özellikle banyodan sonra nemlendirici sürmek gerekebilir.

 
Yasal Uyarı: bebegimonline.net,sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi veya reçete bilgisi özelliği taşımamakla birlikte içeriği gereği ziyaretçilerimizi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. bebegimonline.net sağlıkla ilgili konularda en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorlardan öğrenilebileceğini savunur. Sitemizdeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bebegimonline.net sorumlu tutulamaz. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıyı kabul etmiş sayılır. Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından mutlaka doktoruna danışılarak kontrol edilmelidir.